;

Corona-vaccinatie

Dit is bekend over de corona-vaccinatie

Corona-vaccinatie

Vaccineren is belangrijk!

Jullie weten het vast al, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt jezelf. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen. Door je te laten vaccineren bescherm je zo ook je familie, vrienden en collega’s en de kwetsbare mensen om je heen. Ook zijn dan minder maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt en kan ons eigen leven en het leven van onze cliënten weer zo snel mogelijk terug naar normaal. Dat is waar we zo naar hebben toegeleefd.

 

Twijfel je of je het vaccin moet nemen?

Een vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht gesteld. En het is ook logisch als je nog vragen hebt of iets meer wilt weten over het vaccin voor je een besluit neemt. Bekijk sowieso dan dit filmpje van de Universiteit van Nederland. Dit is een samenwerking tussen Nederlandse Universiteiten waarin de feiten en fabels rondom het coronavaccin goed worden uitgelegd. Ook heeft de overheid een overzicht gemaakt van verschillende vragen en antwoorden rond de vaccinatie. Deze vind je hier

Vaccinatie cliënten

Goed nieuws! Het vaccineren van mensen in de kwetsbare doelgroep van de ouderenzorg en gehandicaptenzorg is reeds gestart. Naar dit moment hebben we allemaal uitgekeken. Het is een grote stap naar terug naar een normale situatie. We willen dan onze cliënten zo snel mogelijk het vaccin kunnen aanbieden. Dat vraagt nog wel wat voorbereidend werk. Omdat de vaccins in fases beschikbaar worden gesteld, zijn wij en de huisartsen hierin afhankelijk van de landelijke toelevering.

Vrijwillig

Kiezen voor deze vaccinatie is niet verplicht. U en uw naaste bepalen zelf of er gevaccineerd wordt. We raden het wel sterk aan. Want zoals u weet kunnen mensen van het Coronavirus ernstig ziek worden en er zelfs aan overlijden. Ook is Corona erg besmettelijk. Wanneer meerdere mensen dicht bij elkaar wonen en veel contact met elkaar hebben, is de kans op besmetting voor de hele woning of locatie groot

Clienten onder behandeling van onze eigen medische dienst

Alle cliënten die onder behandeling van onze eigen medische dienst staan, worden door ons gevaccineerd als zij dat willen. De cliënten die eigen vertegenwoordiger zijn, of hun naasten, hebben ondertussen aan ons kenbaar gemaakt of zij wel of niet gevaccineerd willen worden. Deze cliënten zijn ondertussen ook gevaccineerd met het eerste vaccin van Pfizer/BioNTech vaccin. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van drie weken. Een week na de tweede prik is de cliënt zo goed als mogelijk beschermd tegen Corona. De cliënten die op moment van vaccinatie niet in aanmerking kwamen (vanwege bijv. een recente besmetting) worden in een latere ronde gevaccineerd.

Cliënten onder behandeling van huisarts

De cliënten die onder behandeling van de huisarts staan, worden in principe door de huisarts gevaccineerd. 
Voor de mensen die bij ons wonen (binnen de WLZ financiering) hebben reeds de informatiebrieven en toestemmingsfomrulieren ontvangen. De HAP (HuisArtsenPost) heeft in West-Friesland de coördinerende rol gekregen betreffende de mensen die wonen in verzorging/verpleeghuis of instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking in een verpleeg-/verzorgingshuis.  Wij ondersteunen hen hierin. 
De landelijke leveringsproblemen van de diverse vaccins zorgt ervoor dat geschoven is met de oorspronkelijke planning en type vaccins. Er moet landelijk herverdeeld worden. Dit betekent voor onze regio dat het type vaccin is gewijzigd naar het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech. De toestemmingsformulieren moeten hierdoor ook opnieuw getekend worden. Wij vinden deze gang van zaken zelf ook heel vervelend, maar dit staat buiten onze invloed. De huisartsen hopen in week 10/11 te starten met vaccinatie aan de bewoners op onze locaties.
Clienten die via de WMO of ZVW diensten van ons afnemen (wijkzorg), worden door de huisarts geïnformeerd.  Alle 80+-ers hebben hiervoor reeds een uitnodiging voor gekregen via de rijksoverheid.

Wat doet vaccinatie?

Deze vaccinatie beschermt ons tegen het Coronavirus. Het zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen het Coronavirus. Het lichaam is zo beter beschermd. Als iemand na de vaccinatie toch nog besmet raakt, zorgt deze vaccinatie ervoor dat hij/zij minder ernstig ziek wordt. Ook als iemand al besmet geweest is, is vaccineren zinvol.

Is het Coronavaccin veilig?

De vaccinatie tegen Corona is uitgebreid getest, zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. De veiligheid van het vaccin is dan ook gecontroleerd. Uw naaste kan wel bijwerkingen krijgen, zoals hoofpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

Vaccinatie Corona - meer informatie

Op de volgende sites staat meer informatie over de vaccinaties:

- Eenvoudige uitleg in de vorm van een filmpje: www.corona.steffie.nl/vaccinatie
- Rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl  
- RIVM over de vaccins: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins 
- Informatie voor de gehandicaptenzorg: https://www.vgn.nl/nieuws/op-weg-naar-vaccinatie-tegen-het-coronavirus-de-gehandicaptenzorg
- Informatie voor de ouderenzorg:https://www.actiz.nl/coronavaccinatie