;

Vrijwilligerswerk op afstand

Sinds de start in januari 2019 ben ik kookvrijwilligster bij locatie De Boogerd in Wognum. Voor de Coronacrisis kookte ik samen met een cliënt in de gezamenlijke ruimte voor vijf andere bewoners. Dit kan helaas nu niet meer. Dus ben ik gaan nadenken wat ik nog wel kon doen.

Vrijwilligerswerk op afstand

Samen kaarten gemaakt

In het dagelijks leven run ik als gastouder een gastouderopvang voor kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Samen met de kinderen zijn we enthousiast aan de gang gedaan om kaarten maken voor mensen die het in deze periode moeilijk hebben. In totaal hebben we ruim 135 kaarten gemaakt. Een deel voor cliënten van de Boogerd, een deel voor bewoners met dementie in het ‘bejaardenhuis’ in ons dorp en kaarten voor de actie ‘Stuur een kaartje’ voor verspreiding onder de andere locaties.

 

Thuis maaltijden bereiden voor cliënten

In die week las ik op Facebook ook een oproep van iemand die goede doelen zocht om iets lekkers voor te maken. Ik heb haar een berichtje gestuurd en zij heeft cupcakes gemaakt voor de cliënten en begeleiding van De Boogerd.

Ik zat erg met het koken in mijn maag. Letterlijk en figuurlijk. Ik dacht: "Wie ben ik dat ik wel bij cliënten op de groep ga koken terwijl ouders en familie niet langs mogen komen?" Maar niet gaan koken, betekent ook een extra belasting voor de begeleiding om boodschappen te halen of met een cliënt te koken. Dit voelde bij mij aan alle kanten niet goed.

Na een aantal dagen nadenken, kwam ik op het idee om thuis te koken en daarna de maaltijd af te geven bij de begeleiding, die dan voor de verspreiding kan zorgen. Dit idee werd met enthousiasme ontvangen door de begeleiding en de cliënten van de Boogerd.

Bij een vriendin die een cateringbedrijf heeft, kon ik een warmhoudbox en verschillende schalen lenen.

Op zondag doe ik de boodschappen als ik van de begeleiding te horen heb gekregen hoeveel cliënten er mee willen eten. Via de begeleiding geef ik door wat we gaan koken. Op maandag starten we met koken en rond de klok 17.30u bezorgen mijn man en ik dit bij de Boogerd.

Ik heb evengoed contact met de cliënten via beeldbellen. Dit is zo leuk om op deze manier toch de cliënten van tijd tot tijd te spreken. Zij vertellen dan heel enthousiast over het lekkere eten en over hoe het met ze gaat.

Op dit moment dus door alle Coronamaatregelen vrijwilligerswerk op afstand. Het voelt wel gek, maar ik ben zo blij om op deze manier toch bezig te kunnen blijven met mijn vrijwilligerswerk voor de cliënten.

Ik hoop snel weer gewoon op de Boogerd te mogen koken en alle cliënten weer te kunnen zien en spreken.

 

Gemma Wagenaar (vrijwilliger bij VrijwilligersNH)