;

Claudia's Column: Taalmaatje

Onlangs heb ik weer een prachtige match gemaakt. Het zijn van die matches die mijn werk als wijkleermakelaar zo geweldig maken. Ik was bij een mevrouw in Wognum. Zij vertelde mij bij de kennismaking dat zij in het verleden erg betrokken was geweest bij allerlei verenigingen. Ze zat in het bestuur en/of was zeer actief lid. Doordat zij de laatste jaren lichamelijk wat hulpbehoevender werd, is ze hiermee gestopt. Ook merkte ze dat het haar veel tijd en energie kostte om alles bij te houden. Mevrouw gaf aan dat ze dat best moeilijk vond. ‘Je voelt je toch betrokken bij de maatschappij, als je actief deelneemt’, vertelde ze. ‘Nu ik dat niet meer heb, heb ik het gevoel dat ik er niet meer toe doe, snap je?’ Ik knikte begripvol.

Claudia's Column: Taalmaatje

Twinkeling
Ik ben zelf ook een zeer actief persoon en ik zou er niet aan moeten denken om dit niet meer te kunnen doen. Ik kon me dus goed voorstellen hoe zij zich voelde. Bij de vraag aan haar wat ze nog wel zou kunnen betekenen, was ze heel stellig. ‘Ik zou het leuk vinden om een student wat te leren op taalkundig niveau. Kijk, ik ben vroeger ook onderwijzeres geweest.’ Terwijl ze dit zegt, vertelt mevrouw honderduit over haar vroegere leven in het onderwijs. Ze veert helemaal op en er ontstaat een twinkeling in haar ogen. Ja, dacht ik, deze mevrouw moet gekoppeld worden aan een student die graag wat verbetering in de Nederlandse taal zou willen.

Enthousiasme
Mijn gedachten gaan ondertussen naar een student die oorspronkelijk uit Eritrea komt. Zij wil heel graag de Nederlandse taal nog beter onder de knie krijgen. Het is voor deze anderstalige studenten best aanpoten om de lesstof te blijven volgen. Daarom is oefenen in de praktijk voor juist deze studenten zo belangrijk. Ik stel mevrouw dan ook voor om eventueel extra Nederlands te leren aan een student die daar behoefte aan heeft en het goed kan gebruiken. Mevrouw veert helemaal op in haar stoel. ‘Meen je dat nu echt? Oh, wat leuk zeg! Waar komt ze oorspronkelijk vandaan? En hoe lang is ze in Nederland?’ Het enthousiasme spatte er vanaf, maar vooral de energie! Hoe geweldig is dat zeg. Iemand in zijn kracht zetten, heet dat geloof ik. Nou dat gebeurde hier, recht voor mijn neus.

Stroopwafels
Een weekje later heb ik haar voorgesteld aan deze student. Ze stond ons al op te wachten bij de voordeur. Eenmaal in de woonkamer stonden de koffiekopjes op de tafel en lagen de koekjes al klaar. ‘Kijk’, zei mevrouw, ‘ik heb speciaal stroopwafels gehaald voor jullie. Als er iets typisch Nederlands is, dan zijn het wel stroopwafels! En, ik ben nog eens goed gaan zoeken in de kasten en heb wat boeken gevonden die ik vroeger als lesmateriaal heb gebruikt. Maar goed….nu eerst maar eens koffie!’

Claudia

 

In onze wijkleercentra in Koggenland, Medemblik en Hoorn geven studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn lichte ondersteuning aan de wijkbewoners. Zij brengen hun opleiding direct in de praktijk. Claudia Heerens is als wijkleermakelaar de schakel tussen wijkbewoners, studenten en gemeente. In haar maandelijkse column deelt Claudia wat zij meemaakt met studenten en cliënten in de wijkleercentra van het Horizon College.