;

Claudia’s column #10

In onze wijkleercentra in Koggenland, Medemblik en Hoorn geven studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn lichte ondersteuning aan de wijkbewoners. Zij brengen hun opleiding direct in de praktijk. Claudia Heerens is als wijkleermakelaar de schakel tussen wijkbewoners, studenten en gemeente. In haar column deelt Claudia wat zij meemaakt met studenten en cliënten in de wijkleercentra van het Horizon College.

Zo trots op jou!

Claudia’s column #10

Ik zie je nog zitten tijdens de eerste schooldagen. Een beetje verlegen kijk je de klas rond. Er zitten allemaal vreemde studenten om je heen. In het wijkleercentrum was je nog nooit geweest dus voelde het voor jou waarschijnlijk wat onwennig.
Tijdens het speeddaten met mij was je in het begin wat verlegen. Je gaf aan dat je van het vmbo kwam. Toen ik je vroeg wat je doel was van deze opleiding gaf je aan dat je heel graag met kinderen wilde gaan werken. Hoe of wat wist je nog niet maar dat maakte je ook niet zoveel uit. Je zorgde nu ook al voor je zusje en broertje.
Je gaf aan dat je het niet makkelijk had thuis. Je vertelde dat je ouders gescheiden waren en dat je samen met je moeder, broertje en kleine zusje woonde. Ook gaf je, beetje binnensmonds pratend aan, dat jullie het niet breed hadden thuis. Maar dat je met je bijbaantje je moeder probeerde te ondersteunen. Het werd soms even stil tijdens het gesprek en keek je naar beneden.
Ik zag aan alles dat je het lastig vond om hierover te praten.
 
Ik matchte je in de wijk aan een plek op een peuterspeelzaal. Daar kon je rustig ontdekken hoe het werkte in een peuterspeelzaal en kon je proeven aan het beroep van pedagogisch medewerker. Wat heb ik je zien glunderen toen ik langskwam om te vragen hoe het ging. De kinderen waren stapelgek op je. Jij gaf aan dat je het gevoel had dat je jezelf mocht zijn. De begeleiding was ontzettend begaan met je en gaf je de ruimte die je nodig had.
 
Naarmate de tijd verstreek zag ik je groeien in je persoonlijkheid en werd je van een iets wat verlegen meisje een vrolijke puber. Wat steeg jij boven jezelf uit. Je vertelde me regelmatig dat je het gevoel had dat je gezien werd, dat je de aandacht kreeg die je nodig had.

En nu sta je hier, twee jaar later, tegenover een hele groep mensen. Samen met nog acht klasgenootjes ga jij vandaag die handtekening zetten onder een diploma die jouw leven voorgoed gaat veranderen. Je hebt het zelf gedaan, je hebt er zelf enorm voor geknokt. Met vallen en opstaan ben je zover gekomen. Je hebt nooit opgegeven.
Nadat de krabbel is gezet, sta je op. Je prachtige jurk fladdert om je heen. Zelfverzekerd kijk je de mensen in de ruimte aan en sta je te glunderen met je diploma in je hand. Een enorm applaus volgt speciaal voor jou. Een glimlach komt wat onwennig op je gezicht.

Wat ben ik toch enorm trots! Jij bent een voorbeeld voor veel studenten. Studenten die na jou in het wijkleercentrum hun opleiding gaan doen en dezelfde droom hebben.

Jij komt er wel. Er ligt een prachtige toekomst voor je!