;

Ik gun iedereen zo'n mooie kans

22 juni 2021

Ik gun iedereen zo'n mooie kans

Hallo allemaal, ik ben Rogier, 44 jaar jong en sinds een half jaar werkzaam in de zorg. Je komt me misschien wel eens tegen in Hoogkarspel waar ik sinds een aantal maanden werk op locatie De Gent. Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik zou gaan werken met mensen met een lichte of matige beperking, dan had ik je ongeloofwaardig aangekeken. Maar wat ben ik blij dat deze kans op mijn pad is gekomen. Misschien is het ook wel iets voor jou.     

Even terug

Ik heb ruim 23 jaar in het supermarktvak gezeten. Een mooie, maar ook harde wereld met lange werkdagen waarin het veelal draait om geld en het binnenhalen van klanten. Het brak me op. Ik ben naar Tenerife vertrokken waar ik Spaans heb geleerd en onder de zon heb nagedacht over mijn toekomst en mogelijkheden. Toen kwam corona en moest ik terug naar Nederland.

Bij WerkSaam deed ik weer werkervaring en arbeidsritme op. Dat hielp me ook om weer steviger in mijn schoenen te staan en mijn eigen grenzen beter te bewaken. Daar ontdekte ik ook mijn talent om met mensen met een licht verstandelijke beperking te werken.    

Over de streep

Op het voetbalveld sprak ik met vrienden over corona, de druk op de zorg en de oproep voor extra handen om die werkdruk te verlichten. Op hun advies heb ik de stap gezet om een motivatiebrief te schrijven naar WilgaerdenLeekerweideGroep. Na een oriënterend gesprek én een kijkje op locatie De Kolk in Hoogkarspel, wist ik wel wat ik wilde. Ondanks dat ik geen zorgopleiding of werkervaring in de zorg heb, boden ze me een werkplek aan voor een half jaar met uitzicht op een vervolgstudie. Overweldigend, spannend en een geweldige kans om te kijken of de zorg ook echt bij me past.

Andere wereld

Ik kwam in een voor mij totaal andere wereld terecht. Een omgeving waar ik leerde dat het niet alleen om geld gaat, maar vooral om het geluk van mensen. Samen met het team ben ik verantwoordelijk voor het welzijn en geluk van 27 cliënten. We ondersteunen ze bij de gewone, dagelijkse dingen zoals eten en drinken, op tijd uit bed komen, je kamer aan kant houden, een spelletje spelen, gezellig even samen op de duofiets of een babbeltje als ze weer thuiskomen na werk of dagbesteding. Dingen die jij en ik vaak vanzelfsprekend vinden, maar ik heb geleerd dat dit helaas niet voor iedereen zo is. Ik geniet van de mensen en de glimlach als ze me in mijn auto zien aankomen. Gewoon omdat ze het fijn vinden dat ik op hun groep kom werken.

Soms is het nog even wennen en dan merk ik dat ik nog veel moet leren. Hoe kan ik bijvoorbeeld het beste omgaan met een cliënt die iets wil wat niet kan, hoe zit het met wet- en regelgeving en hoe kan ik het beste omgaan met familie die ook alleen maar het beste met zijn familie voorheeft?  Kortom: ik heb nog een wereld te ontdekken en meer dan genoeg dingen om me eigen te maken. Dat is prima en daar krijg ik ook de tijd voor.  

Wat brengt het mij?

Het werk brengt me veel. Ik voel dat ik ertoe doe, dat mensen op me wachten en ik een ander kan en mag helpen. Soms loopt het bijna als vanzelf en soms vraagt het net even om wat extra’s en wat creativiteit. Ik zie kansen en uitdagingen, voel hun blijdschap en soms ook hun verdriet. Ik werk met fijne collega’s die mij weer helpen om een bijdrage te kunnen leveren aan het geluk van de cliënten. En het is net een beetje als in een gezin. Ook hier hebben de cliënten hun eigen wensen en eigenaardigheden. Dat gaat niet altijd makkelijk, want net als in dat gezin, is ook hier niet iedereen het altijd met elkaar eens.

Ik ben supertrots dat ik met een 8,5 als eindcijfer werd beoordeeld. Dat heeft mijn zelfvertrouwen wel een boost gegeven. Ik ben blij dat ik nog een half jaar kan blijven en ook een opleiding mag starten. Op welk niveau ik dat ga doen, daar gaan we samen nog naar kijken, want stiekempjes vind ik het spannend om na zo’n lange tijd de schoolbanken weer in te gaan.

Hoe zie ik mijn toekomst?

Ik hoop te mogen groeien in mijn werk, mijn diploma’s te halen, geluk te brengen en zelf gelukkig te blijven. Het mooie van WilgaerdenLeekerweideGroep is dat je veel kanten op kunt. Wie weet wil ik ooit nog wel eens een overstap maken naar de ouderenzorg of naar begeleiding in de wijk of bij mensen thuis. En …. ik kan het me niet voorstellen, maar mocht ik toch buiten de zorg gaan werken, dan weet ik één ding zeker en dat is dat ik vrijwilligerswerk wil blijven doen. Want wat vind ik het ongelooflijk fijn om te mogen doen wat ik nu doe.  Ik gun iedereen zo’n mooie kans.

Is het ook iets voor jou?

Wil jij net als Rogier in de zorg werken en heb je geen zorgopleiding, ervaring of ben je er al een tijdje uit? Pak dan net als Rogier de kans om je mogelijkheden te onderzoeken. Je kunt bij ons aan de slag als welzijnsassistent of zorgassistent/buddy. In de ouderenzorg of in de gehandicaptenzorg. Bovendien maak je kans op een mooie vervolgopleiding. Wil je daar meer over weten, lees dan verder voor meer informatie.