Cliënten leren samenwerken op de scheepswerf van Clean2Anywhere

Sinds afgelopen donderdag, 16 mei, gaan cliënten van De Makerij weer wekelijks aan de slag op de scheepswerf van Clean2Anywhere in Hoorn. Na de winterstop werd de eerste middag weer feestelijk ingeluid met taart en bonbons. Een feest! Op de scheepswerf van Clean2Anywhere wordt afvalplastic verwerkt tot nieuwe schepen. De cliënten pakken wekelijks verschillende klussen op. Ze helpen bijv. bij het verwerken van plastic, maken nieuwe scheepstouwen of timmeren onderdelen aan elkaar. Maar er is ook regelmatig ruimte voor ontspanning en plezier. Zo stapten ze vorig jaar op een zonnige dag in één van de boten voor een rondje over het water. Een duik in het water kon toen natuurlijk niet ontbreken.

Cliënten leren samenwerken op de scheepswerf van Clean2Anywhere

“De jongens voelen zich hier elke week zo vrij”

Begeleider Lennart: “Wekelijks zijn we in de buitenlucht of binnen in de loods bezig met elkaar. We pakken allerlei klussen op en je ziet de jongens echt genieten. Samen een bijdrage leveren aan dit initiatief motiveert en de jongens voelen zich hier ontzettend vrij. Naast dat het natuurlijk een leuk uitje is, stimuleren we ook (persoonlijke) ontwikkeling door te leren hoe je samen moet werken. Als we hier zijn proberen we zo min mogelijk te vertellen wat de jongens moeten doen, zodat ze zelf inzicht ontwikkelen om aan de gang te gaan. En dat gaat heel goed.”

Over Clean2Anywhere

Clean2Anywhere is een collectief van omdenkers en praktische doeners die inspirerende projecten realiseren met afval. De experimenten hebben als doel om nieuwe bouwstenen te vinden die helpen de overgang naar de circulaire economie te versnellen. Het bouwen van de schepen van afvalplastic is op zichzelf al bijzonder. Maar daar ligt de focus niet op.  De scheepsbouw is namelijk op een andere manier ook heel bijzonder. Iedereen mag namelijk meebouwen. Op de werf werkt een inclusieve en diverse groep mensen uit die o.a. een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Lees meer over Clean2Anywhere op hun website.