;

Een eigen stek in De Gent

‘Een eigen huis, een plek onder de zon…’ Zanger René Froger vraagt zich in dit lied af wat een mens simpelweg gelukkig maakt. Nu, over het antwoord hoeven de cliënten van de nieuwe locatie De Gent in Hoogkarspel niet na te denken. Voor hen is hun nieuwe woning een droom die uitkomt. Een eigen woonkamer, keuken, douche, toilet, slaapkamer en vooral een eigen voordeur. En juist die deur maakt dat ze zich eigenaar voelen in hun woning.

Een eigen stek in De Gent

Officiële opening 23 mei
Donderdagmiddag 23 mei om 15.00 uur verricht Burgemeester Michiel Pijl van de Gemeente Drechterland samen met een aantal cliënten de officiële opening van dit appartementencomplex. De Gent heeft twee bouwlagen en bestaat uit een hoofdgebouw met algemene ruimtes en 27 appartementen. Daarna is er in de binnentuin een feestje. Ook kunnen de genodigden, waaronder buren, familie, vrienden en vrijwilligers de woningen bekijken van cliënten die het leuk vinden hun nieuwe onderkomen te laten zien.

Zelfstandig wonen met begeleiding
Deze formule is voor een groot aantal cliënten een ideale manier om toch op eigen benen te staan. Clusterhoofd Annemarie Stapel geeft aan dat de nieuwe zorglocatie hiervoor bijzonder geschikt is. “Veel cliënten woonden onder begeleiding in een eengezinswoning. Samen met nog twee cliënten deelden ze de keuken, badkamer en entree. Daarom zijn we zo ontzettend blij met deze woonvorm. In hun eigen appartement hebben alle bewoners de privacy, die ze zo gemist hebben. Daar kleven echter ook risico’s aan, zoals eenzaamheid. Daarom houdt de begeleiding goed in de gaten dat cliënten zich niet teveel terugtrekken en stimuleren ze om samen te eten of activiteiten te doen.”

Samen koken en eten zorgt voor familiegevoel
In de fraaie notariswoning, die zich pal aan de weg bevindt, is een grote algemene ruimte met een luxe keuken. Daar kunnen bewoners samen koken, eten en meedoen aan activiteiten. In de gezellig ingerichte kamer ontbreekt een bankstel. Dat heeft volgens Annemarie een reden: “Deze ruimte moet uitnodigen tot bezigheid. Relaxen kunnen onze bewoners in hun eigen woning. Vandaar dat je hier alleen hoge tafels met stoelen vindt. Juist door dingen samen te doen vergroot je de saamhorigheid. Dat voorkomt dat de cliënten zich alleen voelen.”

De 100ste gasloze woning
Een leuke bijkomstigheid is dat een van de appartementen de teller op 100 brengt van het aantal huizen, die Het Grootslag gasloos opgeleverd heeft. Alle woningen zijn voorzien van een warmtepomp, uitstekend geïsoleerd en rolstoeltoegankelijk. Op deze manier zijn de nieuwe bewoners voorzien van een toekomstbestendige woning. Dat én de aandacht van de begeleiders maakt dat ze hun felbegeerde plek onder de zon gevonden hebben.

Wie wonen in de Gent?
De Gent is bedoeld voor cliënten van verschillende leeftijden en met verschillende mogelijkheden. Dus voor starters, voor mensen die graag meer begeleiding nodig hebben, voor mensen die zelfstandig maar ook de zekerheid van toezicht wensen. De meeste cliënten hebben een lichte of matige beperking. Overdag gaan zij naar school, werk of dagbesteding.