;

Jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet

Jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet

WilgaerdenLeekerweideGroep heeft ruim 1500 trouwe vrijwilligers die met bewoners wandelen, fietsen, spelletjes en andere activiteiten doen. Kortom, de mensen die zorgen voor de krenten in de pap, de extra aandacht en de lach op het gezicht.

Zes van hen hen vierden de afgelopen maanden hun 25-jarig jubileum en Wilma Scherpzenzeel is zelfs al veertig jaar actief. Zij werden donderdag gehuldigd door manager Norma Stapel en coördinator Petra Grooteman van VrijwilligersNH en bestuurder Iris van Bennekom van WilgaerdenLeekerweideGroep toegesproken.

Dagje weg

Wilma Scherpenzeel heeft met veertig jaar de langste staat van dienst. Al 40 jaar is zij bezoekvriendin van Howard Stolp van de Oid in Wognum. Ze kennen elkaar nog van hun tijd bij de Eg, een zorginstelling, waar Wilma maatschappelijk werkster was. Elk jaar logeert Howard een weekend bij haar, ze bellen elkaar af en toe of gaan een dagje weg. De 100 euro die Wilma kreeg voor haar inzet als vrijwilligster werd dan ook gebruikt voor een gezamenlijk uitje naar Artis.

Bets Haak draait als vrijwilligster bij Westerhaven in Hoorn al 25 jaar de handwerkgroep. Daarbij komt haar ervaring als handwerkjuf in het onderwijs goed van pas. Als de bewoners van Westerhaven problemen hebben met een breiwerk, weten ze Bets steevast te vinden. In het verleden was het breien van zwarte pietjes elk jaar weer een feest, want die verkochten heel erg goed en brachten zo ook nog geld in het laatje van Westerhaven.

Bingo

Sonja Wonder is bij Avondlicht in Hoorn het prototype van dé vrijwilliger. Op de afdeling Lariks/Hazelaar helpt ze bij alle voorkomende activiteiten zoals de bingo, bewegingsspel en optredens. Ook is zij kerkvrijwilliger bij de RK kerk.

Nel Pijsel zit in de bewonerscommissie van De Perelaar in Zwaag en leidt daar ook de tekenclub. Ze is altijd trouw, loyaal en sociaal, maar treedt zelf niet graag op de voorgrond.

Duofiets

Ook bij de Bosman in Venhuizen zijn enkele trouwe vrijwilligsters actie. Jet Hoogland is wandelvrijwilligster bij de Bosman, maar toert met bewoners ook graag op de duofiets door het dorp. Omdat ze er geboren en getogen is, weet ze de mooiste routes. Met verjaardagen haalt ze altijd haar mondharmonica te voorschijn voor een ’Lang zal ze leven’.

Dieuwertje Zijp is al 25 jaar pianiste van het koor van de Bosman. Elke maandag is ze present om het koor te begeleiden, maar door corona is het koor helaas al een poos niet meer bijeen geweest. Wel wandelt ze regelmatig nog even langs De Bosman, zodat bewoners en personeel haar niet vergeten.

Vera Bakker helpt als vrijwilligster in Het Noorderlandhuis in Hoogkarspel voornamelijk bij de zang- en gymclub, maar is eigenlijk Haarlemmerolie. Uitstapjes, optredens, noem maar op; ze is overal voor inzetbaar en heeft altijd een vriendelijk woord voor de bewoners.

Stoppen, nee, toch maar niet

Sommige van de zeven jubilerende vrijwilligers die donderdagochtend in Hoorn din het zonnetje werden gezet, dachten er na jarenlange trouwe dienst over om te stoppen. Maar in de coronaperiode kwamen ze er toch wel achter dat ze het vrijwilligerswerk en de mensen enorm misten. Het geeft de mensen en henzelf een mooie structuur in de dag. Dus op naar nog meer jaar.’