;

Wijkleercentrum blijft helpen

Op 12 februari hebben de eerste studenten van Wijkleercentrum Avenhorn hun diploma ontvangen. Vanwege het grote succes wordt de opleiding definitief voortgezet.

Wijkleercentrum blijft helpen

Twee jaar geleden gingen de eerste studenten van start in het Wijkleercentrum, waar zij worden voorbereid op een baan in de zorg. Dit is onderdeel van het onderwijsconcept van het Wijkleercentrum, waarbij de studenten praktische ondersteuning bieden aan hulpbehoevende buurtbewoners. Die ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit hulp bij boodschappen en het bereiden van maaltijden. Zowel de studenten als de kwetsbare inwoners worden op deze manier begeleid naar grotere zelfredzaamheid. 

Meerdere behoeftes
Het Wijkleercentrum is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de gemeente Koggenland, Horizon College, zorgorganisaties Omring en Wilgaerden en werkgeversorganisatie ZWplus/SIGRA. De opleiding speelt in op meerdere behoeftes in de samenleving, zegt wethouder Win Bijman: “Het Wijkleercentrum helpt jongeren aan stageplekken en een praktijkgerichte opleiding. Tegelijkertijd worden kwetsbare inwoners – met name ouderen – geholpen met de ondersteuning en het gezelschap van de studenten. En de zorgorganisaties profiteren, doordat er nieuw personeel wordt klaargestoomd.”

Vaker thuis
Claudia Heerens, die bij de gemeentes Koggenland en Medemblik werkt als wijkleermakelaar, vult aan: “Het is belangrijk dat het zorg- en welzijnsonderwijs aansluit op de ontwikkelingen in de praktijk. Hulpbehoevende ouderen en andere kwetsbare mensen wonen steeds vaker thuis, in plaats van in een verzorgingshuis. Dat vraagt om andere vaardigheden van hulpverleners. Het Wijkleercentrum speelt daar met succes op in.”

Meer informatie en aanmelden
Informatie over de opleiding (MBO2 helpende zorg en welzijn) is te vinden op www.horizoncollege.nl.

Inwoners van Koggenland die hulp willen ontvangen van een student kunnen zich aanmelden via m.l.heerens@horizoncollege.nl of via een zorgorganisatie, huisarts, maatschappelijk werker, gemeente.